Stručni članci

Polazak djeteta u vrtić velika je novina za cijelu obitelj i donosi niz promjena:

– mijenja se djetetov dnevni raspored i ritam (ranije ustajanje, raniji odlazak na spavanje…)
– dijete provodi manje vremena s roditeljima nego prije polaska u vrtić
– dolazi u novo okruženje (novi prostor, nove igračke…)
– pojavljuju se nove osobe u djetetovom životu (odgojiteljice, druga djeca)
– počinju vrijediti nova, bitno drugačija pravila ponašanja i drugo.

Obično polazak u vrtić predstavlja prvo odvajanje od roditelja, što je veliki korak ka samostalnosti djeteta. Da bi to iskustvo bilo što pozitivnije, dijete treba pripremiti na vrtić i pomoći mu da prebrodi početne teškoće, kako bi mu boravak u vrtiću bio što ugodniji.

Važno je znati da se djeca međusobno razlikuju po tome kako brzo prihvate vrtić: nekoj je potrebno duže, nekoj kraće vrijeme prilagodbe na vrtić. Neka će djeca krenuti u vrtić bez ikakvih problema, ali će se vjerojatno javiti zakašnjela “kriza” i reakcija na odvajanje. U takvoj je situaciji važno uvažiti djetetov strah i nelagodu i ne praviti se da problem ne postoji; treba što više razgovarati s djetetom i pružiti mu podršku i razumijevanje.

KAKO PRIPREMITI DIJETE ZA VRTIĆ?
Znamo i sami da smo nervozni, napeti i uplašeni kad s susrećemo s nečim nepoznatim – tada smo nesigurni, ne znamo što nas sve čeka i kako se trebamo ponašati. Zbog toga je važno upoznati dijete što ga očekuje u vrtiću.
– Učinite vrtić privlačnim: istaknite prednosti vrtića – nove igre i igračke, novi prijatelji…
– Osigurajte si dovoljno vremena da djetetu omogućite postupno privikavanje. Prvih nekoliko dana dijete će upoznavati svoje novo okruženje u prisustvu roditelja, zatim će boraviti samo u vrtiću sve duže. Točno vrijeme dolaska i odlaska iz vrtića dogovorit ćete s tetama, ovisno o tijeku djetetove prilagodbe.
– Nemojte dijete plašiti vrtićem (“ne moraš ovo pojesti, ali ćeš vidjeti kako ćeš u vrtiću sve morati pojesti!” ili “morat ćeš spavati u vrtiću jer će se teta ljutiti na tebe”); ako se dijete boji, kako možemo očekivati da mu bude lijepo u vrtiću?
– Nemojte djetetu pričati “bajke” o vrtiću, jer će izgraditi nerealna očekivanja i bit će razočarano “stvarnim” vrtićem.
– Ako Vi strepite i strahujete kako će se dijete prilagoditi vrtiću, ili ste nesigurni jeste li dobro postupili upisom djeteta u vrtić, nemojte svoje strahove i negativne emocije prenositi na dijete. Time ćete djetetu prenijeti poruku da je vrtić stvarno nešto “strašno”.
– Ukoliko ste Vi išli u vrtić, ispričajte djetetu neka Vaša pozitivna iskustva.
– Predložite djetetu da ponese od kuće neki predmet koji ima emocionalnu vrijednost za njega: omiljenu igračku, slikovnicu, jastuk… To će mu dati sigurnost i osjećaj povezanosti s mamom.
– Osim u slučaju bolesti, ne pravite velike prekide između odlazaka u vrtić. Djetetu je potreban kontinuitet i stalnost u dnevnom ritmu, kako bi se osjećalo sigurno i bilo zadovoljno.
– Trudite se ujutro osigurati dovoljno vremena za spremanje u vrtić, kako dan ne bi započinjao stresom i žurbom zbog kašnjenja.
– Razgovarajte s djetetom o vrtiću, o tome što radi i što mu se sviđa. Tako ćete pokazati zanimanje i potaknuti dijete da izražava svoje mišljenje i osjećaje.
Vrlo je važno je ostvariti dobar kontakt s odgajateljicama. One postaju važne osobe u životu djeteta i ono će biti smirenije i osjećat će se sigurnije ako vidi da njegovi roditelji i odgojitelji razgovaraju ljubazno.

KOLIKO MOŽE TRAJATI PRILAGODBA?

Svako dijete prolazi kroz proces prilagodbe različitim tempom i načinima kako se suočava sa promjenama. Neka djeca otvoreno negoduju, redovito burno reagiraju kod rastajanja s roditeljima, plaču, odbijaju komunikaciju, ne prihvaćaju i otvoreno se bune protiv nove situacije. Neka djeca prve dane ulaze u sobu bez otpora zainteresirana za nove igračke, da bi se otpor pojavio treći dan ili idući tjedan, kada shvate da je odlazak u vrtić svakodnevan, a u njemu se ne osjećaju još sigurno. Neka djeca reagiraju regresijom u ponašanju (npr. počnu s “bebastim” govorom, ponovno pužu i slično). Sve su to uobičajena i česta ponašanja tijekom adaptacije.
Premda dužina prilagodbe ovisi o mnogim faktorima (ponajprije dosadašnjim iskustvima s drugom djecom i odraslima i individualnim osobinama djeteta), najveći broj djece prilagodi se boravku u vrtiću i vrati na uobičajene načine ponašanja u periodu od oko mjesec dana. Manji broj djece se vrlo teško prilagođava na vrtić; kod njih su promjene u ponašanju veće i dugotrajnije, a prilagodba može potrajati i nekoliko mjeseci. U tom je slučaju dobro posavjetovati se s psihologom u vrtiću kako djetetu i Vama olakšati prilagodbu.
Tijekom adaptacije (a i kasnije), po povratku iz vrtića dobro je više vremena provoditi s djetetom: šetati, igrati se, pričati priče, pružati nježnost, pokazati interes za njegove doživljaje iz vrtića. Ne zaboravite, Vi dolazite umorni s posla, no dijete je odmorno i puno energije i jedva čeka podijeliti s Vama važna događanja, ili mu, jednostavno, nedostajete. To može postati “samo Vaše”, dragocjeno vrijeme, kada ste posvećeni jedno drugome.

ŠTO JE JOŠ VAŽNO?

Jutarnji rastanak je vrlo važan trenutak. S djetetom budite smireni i nemojte pokazivati zabrinutost ili tugu što ga ostavljate. Rastanak neka bude kratak, nježan ali odlučan; nemojte se ponovno vraćati ili bježati od djeteta kada Vas ne gleda. Uvijek pozdravite dijete i recite mu kada i tko će doći po njega. Tako će se dijete osjećati sigurnije.
Ukoliko možete, nastojte da dijete ne dolazi uvijek prvo a odlazi posljednje iz vrtića. To bi ga moglo rastužiti i izazvati osjećaj napuštenosti.
Naglasite djetetu da će ga tete čuvati dok Vas nema. Možete predložiti djetetu neke aktivnosti koje voli a koje može raditi u vrtiću (crtati, slagati kocke, plesati…).
Tijekom perioda prilagodbe nije poželjno navikavati dijete na nove oblike ponašanja (navikavanje na čistoću, odvikavanje od bočice, dude, i slično). Ako željeno ponašanje nije usvojeno do polaska u jaslice/vrtić, tijekom prilagodbe svakako ga nije dobro poticati, nego ostaviti za vrijeme kada se dijete prilagodi novim promjenama u svom životu.
I najvažnije: dijete treba znati i osjećati da mislite na njega i brinete se za njega i kad niste s njim u vrtiću. To će mu pomoći da se osjeća sigurno i opušteno u vrtiću.

Dobrodošli u naš vrtić!

Tekst pripremila:
Valentina Mladinov, stručna suradnica psihologinja