Izbornik

Naslovna

Edukacija u “Tičićima”

Posted by on stu 28, 2022 in Naslovna | 0 comments

U okviru edukacije “Izvan okvira u praksi”, u subotu 26.11.2022. godine u našem je vrtiću održan prvi susret s cijenjenom profesoricom, znanstvenicom i praktičarkom prof.dr.sc. Editom Slunjski.

Edukacija je planirana za sve odgojno-obrazovne radnike novigradskih dječjih vrtića s ciljem razvoja kompetencija za unaprjeđenje kvalitete odgojno-obrazovnog rada s djecom rane i predškolske dobi. Veselimo se zajedničkom istraživanju i učenju.

NOVO U NAŠEM VRTIĆU- PETAK NA OTVORENOM

Posted by on stu 5, 2022 in Naslovna, Tičići u akciji | 0 comments

Nekada je boravak u prirodi bio normalan dio odrastanja svakog djeteta i oko toga nismo stvarali nikakve drame. Igre blatom, penjanje na stablo, pa i najtanje grane, bosonogi na plaži i neravnom terenu, igre bez igračaka, već samo onoga što nam je priroda pružala… nekada stvarnost, a sada izuzetak. Nažalost, napredkom i osobito uključivanjem novih tehnologija u naš život, odlazak u prirodu često je povremen i to u dosta urbaniziranim dijelovima prirode.

Prvi šumski vrtić otvorila je Ella Flatau u Danskoj početkom 1950-ih. Često je provodila vrijeme sa svojom i susjednom djecom u obližnjoj šumi i to je pobudilo interes roditelja. Osnovali su grupu i pokrenuli inicijativnu za pokretanje prvog šumskog vrtića. Ubrzo su otvoreni šumski vrtići u Švedskoj i Njemačkoj. Od 2018. godine svi šumski vrtići pozivaju se da 3. svibnja proslave Međunarodni dan šumskih vrtića.

Bez obzira na vrijeme, djecu se potiče na igru, istraživanje i učenje u šumi ili drugom okruženju u prirodi. Odrasli trebaju biti prisutni, ali njihova uloga treba biti asistiranje, a ne vođenje djece.

Po uzoru na Šumske vrtiće, započeli smo s našom inačicom boravka u prirodi „Petak na otvorenom“.

Svaki petak, nakon doručka odlazili bi u prirodu u svim vremenskim prilikama. Zamolili smo roditelje da za te petke djeca budu obuvena i odjevena u skladu s vremenom i da u svom garderobnom ormariću imaju odjeću za presvlaćenje. Mi smo osigurali prostor za odlaganje čizmica i kabanica. Kako je to eksperimentalni projekt, vidjeti ćemo kako će zaživjeti i koliko će trajati.

Da bi i roditelji doživjeli i sami se uvjerili u dobrobit boravka u prirodi organizirali smo i planinarenje na Žbevnicu. Napor koju su djeca, ali i odrasli uložili u savladavanju uspona, a kasnije i spusta nagrađeno je ponosom na uspijeh. Primjetili smo kako su se aktivnosti djece na planinarenju ponovile iz iskustva od predhodnog dana, pa je nastavljena potraga za gljivama, djeca su se okupila i započela gradnju skloništa od grana i lišća.

 

DANI KRUHA I PLODOVA ZEMLJE

Posted by on stu 5, 2022 in Naslovna, Tičići u akciji | 0 comments

Obilježili smo dane kruha i plodova zemlje.

Što kažu djeca u „ Zečićima“ o  važnosti zdravog doručka:

„Doručak je važan zato da možeš trčati i da imamo puno energije. Zdrava hrana je voće i povrće, maneštra i palačinke. Palačinke nije zdravo jesti puno da ti ne dođu gric i grec. Možemo isto jesti kekse i mlijeko, isto možeš jesti jaje na oko. Hranu nije lijepo bacati, ako nam ostane pojedemo drugi dan, ili ako imamo psa damo njemu ili mački ili kokoški. Ako ostane i idemo na put uzmemo, ako je to uopće potrebno.“

Evo što smo mi uveli da bi skrenuli pažnju na važnost doručkovanja, na potrebu konzumiranja voća i stjecanje navike da se hrana ne baca:

  1. Za doručak je ponuđeno nekoliko vrsta namirnica
  2. Voće možemo sami narezati i vodimo računa da ono što uzmemo i pojedemo
  3. Uveli smo samoposluživanje – stavimo na tanjur koliko mislimo pojesti, ne bacamo

U istom tjednu mama od Marka, Mattea pozvala nas je u restoran gdje su djeca imala priliku promatrati, upoznati, ali i učestvovati u pripremi zdravog ručka. Kušali smo juhu od bundeve, palentu i ribu, a za desert je Mattea spremila tortu od crne čokolade.

LISTOPAD U TIČIĆIMA

Posted by on stu 5, 2022 in Naslovna, Tičići u akciji | 0 comments

Listopad kreće s radnom akcijom uređenja našeg dvorišta. Osim odgajatelja, pedagoga, ravnateljice velika nam je pomoć bio i kućni majstor.

Dječji tjedan- svaki  dan  novi doživljaj:

  • Kako izgleda naš grad s mora- to smo doživjeli zahvaljujući Daliboru Jurešku, koji nam je poklonio vožnju brodom
  • Što rade i o čemu se brinu vatrogasci- dolazak vatrogasca i njihovog velikog kamiona, zvuk sirene, štrcaljka koja je napravila dugu i mali poligon spretnosti zaokupilo je djecu na dvorištu vrtića
  • Što rade i o čemu se brinu policajci- dolazak policijskog auta, ali i velikog kombija, a posebno što smo mogli i sami ući u vozila, bio je poseban doživljaj. Uz policajca Vlatka ponovili smo i pravila vožnje na našem malom poligonu uz obaveznu upotrebu kacige.
  • Predstava u CMIK- u „Cvrčak i mrav“
  • Posjetio nas je i gradonačelnik i darivao nas slatkišima

Listopad se nastavlja obilježavanjem dana kruha i plodova zemlje. Razne aktivnosti realizirane su po skupinama prema interesu i uzrastu djece. Ove smo godine u tom tjednu nudili djeci svakodnevnu mogućnost izbora zdravog doručka između više ponuđenih namirnica.

Uključili smo se i u izložbu gljiva, povodom Dana gljiva, koju je organizirala udruga „Boletus“. Dječji radovi krasili su i upotpunili cijelu izložbu.

Obilježili smo i Dan jabuka na poseban način. Organizirali smo malu humanitarnu akciju sakupljanja jabuku i darivali naše none i noniće u Domu za starije. Zadovoljstvo je bilo obostrano, a uz zajedničku pjesmu „Kad si sretan“ još  je bilo veselije.

Odazvali smo se i udruzi „Zdravi grad“ i uključili  se svojim likovnim radovima na temu jabuka.