Izbornik

Naslovna

Naslovna

VAŽNO! Kratka anketa za roditelje (dežurstvo u vrijeme COVID-19)

Posted by on ruj 7, 2020 in Naslovna | 0 comments

Poštovani roditelji!

Ovom anketom želimo saznati postoji li potreba za radom svih odgojno-obrazovnih skupina u vremenu od 6,30 do 7,00 te od 16,00 do 16,30 sati.
Molimo Vas da ovu anketu ispunite i pošaljete najkasnije do 11. rujna 2020. u 12 sati.

Propisane epidemiološke mjere obvezuju nas na posebnu organizaciju te prilagodbu uvjeta rada i dežurstava.
Ukoliko anketom budete iskazali potrebu za dovođenjem djeteta u navedenom vremenskom periodu molimo da to potkrijepite potvrdom Vašeg poslodavca.
Potvrdu možete dostaviti putem elektronske pošte na dv-ticici@pu.t-com.hr ili ostaviti u žutom poštanskom sandučiću na ulazu u vrtić, a najkasnije do 14. rujna 2020. u 12 sati.

Anketu možete direktno ispuniti pritiskom  OVDJE (online verzija ankete).  (Kada ispunite anketu pritisnite na plavu tipku Podnesi /Submit nakon čega će vam se na ekranu pojaviti obavijest: “Vaš je odgovor zabilježen. Hvala Vam na suradnji!”, što znači da smo primili vaše odgovore.)

Zahvaljujemo Vam na suradnji!

UPUTE ZA RODITELJE ZA POČETAK PEDAGOŠKE GODINE 2020./2021.

Posted by on kol 28, 2020 in Naslovna | 0 comments

Dragi roditelji,

nova pedagoška godina počinje u utorak 01.09.2020.

Molimo vas da pročitate naš Protokol u nastavku kao i upute HZJZ  koje možete preuzeti NA OVOJ POVEZNICI te da nastavite pratiti naše web stranice na kojima ćemo objavljivati sve daljnje izmjene i druge važne obavijesti.

Molimo vas za potpuno pridržavanje svih navedenih mjera i uputa od prvog dana dolska u vrtić kako bismo zajedničkim snagama i vlastitom odgovornošću spriječili mogućnost pojave zaraze zbog naših propusta.

Dobrodošli!

 

PROTOKOL ZA SPRIJEČAVANJE I SUZBIJANJE  EPIDEMIJE COVID-19

U Dječjem vrtiću Tičići Novigrad

Scuola materna Tičići Cittanova

u pedagoškoj godini 2020./2021.

 

 • Roditelji su obavezni pridržavati se već navedenih uputa i mjera zaštite od širenja epidemije COVID-19.
 • Prilikom ulaska u ustanovu poštivati pravilo međusobnog razmaka od 1,5 m poželjno 2 m.
 • Roditelji se što kraće zadržavaju na terasi ili u hodniku i s odgojiteljem.
 • Dijete u vrtić dolazi u pratnji samo jedne odrasle osobe, na dezinfekcijskoj barijeri–pragu obriše obuću. Roditelji ne ulaze u odgojne sobe gdje djeca borave, osim tijekom prilagodbe (adaptacije) novoupisane djece.
 • Roditelji koji ulaze u vrtić obavezni su sebi i djetetu obrisati potplate cipela na dezinfekcijskoj barijeri te dezinficirati ruke dezinfekcijskim sredstvom koji se nalazi na ulazu.
 • Roditelj ili druga osoba u pratnji djeteta ulazi u vrtić na način da održava razmak od najmanje 1,5 m u odnosu na druge osobe te izbjegava zadržavanje i grupiranje u vrtiću.

 

 • Roditelji jasličkih odgojnih skupina JEŽIĆI, RIBICE i LEPTIRIĆI ulaze na istočni bočni ulaz pored jasličke skupine Ježići. Prije samog ulaska s djetetom u hodnik, roditelji su obavezni dezinficirati obuću na dezinfekcijskoj barijeri, nositi zaštitnu masku i dezinficirati ruke dezinfekcijskim sredstvom koje se nalazi na ulazu. Roditelji se obavezno moraju prilikom ulaska evidentirati na evidencijsku listu. Nakon toga doprate dijete u garderobu gdje dijete presvuku u papuče koje su stajale u dezinficiranom ormariću, odlažu odjeću na vješalicu te predaju dijete odgojitelju na vratima sanitarnog čvora. Tamo će dijete oprati ruke te nakon te procedure ulazi u sobu dnevnog boravka skupine.

 

 • Roditelji vrtićkih odgojnih skupina PČELICE, ZEČIĆI i BUBAMARE dovode djecu  i ulaze kroz terase odgojnih skupina gdje su obavezni dezinficirati obuću na dezinfekcijskoj barijeri te nakon toga dovode dijete do natkrivenog dijela terase. Dijete tu obuva papuče  koje su pohranjene u PVC kutiji. Roditelj otprati dijete do ulaznih vrata sanitarnog čvora i predaj dijete odgojiteljici. Nakon procedure pranja ruku dijete ulazi u sobu dnevnog boravka.

 

 • Roditelji odgojne skupine ŽABICE (NOVA SKUPINA) ulaze na glavni ulaz Vrtića. Obavezni su obrisati obuću na dezinfekcijskom pragu, dezinficirati ruke i nositi zaštitnu masku te se moraju evidentirati prilikom ulaska na evidencijsku listu. Dolaze do garderobe gdje presvlače dijete te ga predaju odgojiteljici na vratima sobe dnevnog boravka skupine.

 

 • Roditelji/skrbnici se ne zadržavaju u prostorima vrtića (unutarnji i vanjski prostori) te izbjegavaju fizički kontakt (bliski kontakt) s drugom djecom, roditeljima/skrbnicima te djelatnicima vrtića (ukoliko to nije nužno potrebno).
 • Ne preporuča se duža komunikacija roditelja i odgajatelja prilikom preuzimanja djeteta. Svaku informaciju o djetetu koju smatra važnom, roditelj/skrbnik može odgojiteljima proslijediti putem e-maila ili javiti telefonski, a isto tako čini i odgojitelj.
 • Svi roditelji djece obavezni su djetetu izmjeriti temperaturu prije dovođenja djeteta u Vrtić. Rezultat mjerenja temperature upisuje u blok ili bilježnicu djeteta koju svakodnevno donose sa sobom i daju na uvid odgojitelju.
 • Roditelj/skrbnik donosi ruksak s rezervnom odjećom i djetetovim stvarima (po mogućnosti pripremiti stvari za period od tjedan dana). Ruksak s opremom sadrži: pidžamu, rezervnu odjeću(donje rublje, čarape), pelene, dudu, bočicu za one koji ih koriste. Ukoliko je potrebno, roditelj/skrbnik i tijekom tjedna donosi čistu odjeću i potrebne stvari.
 • Prilikom dolaska po dijete slijediti iste ove upute. Odgojitelj dijete predaje roditelju/osobi u pratnji na vratima sobe ili sanitarnog čvora , kako je već dogovoreno za pojedinu odgojnu skupinu.

 

 • U slučaju potrebe ulaska roditelja u vrtić (suradnja sa stručnom službom, računovodstvom ili ravnateljicom), roditelj ulazi na glavni ulaz Vrtića poštujući slijedeće mjere: obavezno nošenje zaštitne maske, prijelaz preko dezinfekcijske barijere , dezinfekcija ruku i mobilnog aparata i obavezno se evidentira u evidencijsku listu.

 

PRILAGODBA (ADAPTACIJA) NOVOUPISANE DJETECE

 •  Duže zadržavanje roditelja u ustanovi moguće je samo kod prilagodbe djeteta na novu sredinu na početku uključivanja u ustanovu. Roditelj djeteta smije boraviti u prostoru sobe uz obavezno nošenje zaštitne maske i nazuvaka za cipele (roditelj sam nabavlja navedenu opremu).
 • U pratnji djeteta smije biti samo jedan roditelj, ali se mogu izmjenjivati (npr. jedan dan mama, jedan dan tata). Prije dolaska u vrtić roditelj koji će ući s djetetom u sobu dnevnog boravka obavezan si je izmjeriti temperaturu.
 • Roditelji su obavezni pridržavati se već navedenih uputa i mjera zaštite od širenja epidemije COVID-19.

 

Jelovnik za mjesec rujan

Posted by on kol 20, 2020 in Jelovnik | 0 comments

 JELOVNIK  1

 

ZAJUTRAK

 

DORUČAK

RUČAK

UŽINA

PONEDJELJAK Kruh, mliječni namaz, kakao  

Banana

 

Goveđa juha, šugo sa junećim mesom, palenta, kruh, salata sa ribanom mrkvom, voda

 

Jogurt probiotik,

Zobene pahuljice

UTORAK Kruh, fritaja sa sirom, čaj s medom Dinja Krem juha od rajčice, pohana piletina, kuhana riža, dinstani slatki kupus,kruh,voda

 

Čokoladne loptice, mlijeko/jaslice keksi, mlijeko
SRIJEDA Kroasan, kakao Jabuka, mrkva i celer na štapiće

 

    Kokošja juha, polpete u šugu, pire krumpir, salata od kupusa, kruh, voda

 

 

 

Puding od vanilije

ČETVRTAK Kruh, pašteta od tune, čaj sa limunom      Kruška Istarska maneštra, pasirana s pašticom, suho meso, hrenovka, kolač, kruh, voćni sok

 

Kruh, mliječni namaz, čaj
PETAK Griz na mlijeku, čokoladne mrvice       Šljiva Pileća juha, pohani oslić/jaslice riblji štapići, kuhani krumpir sa špinatom, kruh, salata a kukuruzom, limunada

 

Keksi Delicija,    voćni čaj

U slučaju potrebe glavna kuharica zadržava pravo o izmjeni dnevnog jelovnika!                                             

 

 

 

   

                                                 JELOVNIK   2

 

ZAJUTRAK

 

DORUČAK

RUČAK

UŽINA

PONEDJELJAK Kruh, maslac, marmelada, bijela kava Jabuka

 

Goveđa juha, šugo sa junećim mesom, špageti (jaslice mašnice),parmezan, kruh, miješana salata, voda

 

Voćni jogurt, suho voće
UTORAK Kruh, šunka, bijela kava Banana Istarska mneštra od bobići, suho meso, pizza sa sirom , kruh, limunada

 

palačinka, čaj
SRIJEDA Griz na mlijeku, čokoladne mrvice Kruška

 

    Pileća juha, rizi-bizi, pečeni pileći batak, zabatak, kupus salata, kruh, voda

 

Cornflaks, mlijeko /jaslice čokolino
ČETVRTAK Krafne sa marmeladom, mlijeko     šljiva Krem juha od tikvica s prosom, juneće šnicle, pečeni krumpir sa mrkvom/jaslice pire krumpir, kruh, salata od rajčice, voda

 

 

Puding od vanilije

PETAK Kruh, rezani sir gauda, čaj sa limunom Jabuka, mrkva na štapiće Kokošja juha sa njokima od griza, pašta, umak od tune i sira, miješana salata, kruh, čaj

 

Keksi napolitanke,  mlijeko

 U slučaju potrebe glavna kuharica zadržava pravo o izmjeni dnevnog jelovnika!  

 

JELOVNIK  3

    

 

ZAJUTRAK

 

 DORUČAK

           RUČAK           UŽINA
PONEDJELJAK Kruh, namaz od slanutka, kakao  

Banana

Krem juha od mahuna, pileće šnicle na maslinovom ulju , đuveč, salata sa ribanom mrkvom, kruh, voda

 

Voćna salata sa šlagom
UTORAK Jogurt probiotik, puter štangica  

Jabuka

 

Istarska maneštra – jota, suho meso, polpeta, kolač sa jabukama, kruh, čaj

 

Kruh, čokoladni namaz, čaj

 

SRIJEDA Riža na mlijeku, čokoladne mrvice  

šljiva

 

Krem juha od špinata, šugo od junećeg i purećeg mesa, njoki, salata sa kukuruzom, kruh, voda

 

 

Voćni jogurt, zobene pahuljice

 

 

ČETVRTAK Kruh, pureća šunka, mlijeko

 

 

   Grožđe /jaslice jabuka

 

 

Goveđa juha, pašta penete, umak od sira sa šunkom, parmezan, rajčica na salatu, kruh, voda

 

 

Puding od               čokolade

 

PETAK Kruh, rezani sir edamer, bijela kava Jabuka, suho voće Kokošja juha, riblje polpete, pire od krumpira i blitve, kruh, miješana salata, limunada

 

Marendina, čaj

U slučaju potrebe glavna kuharica zadržava pravo o izmjeni dnevnog jelovnika!                                

 

   

JELOVNIK 4

    

ZAJUTRAK

 

 DORUČAK            RUČAK           UŽINA
PONEDJELJAK Griz na mlijeku, čokoladne mrvice  

Banana

Maneštra od povrća, pasirana sa ječmom i piletinom, kruh, kolač, čaj

 

 Kruh, sirni namaz, čaj
UTORAK Krafna sa marmeladom, mlijeko  

Jabuka,

mrkva na štapiće

 

Krem juha od poriluka sa prosom, musaka sa mesom , krumpirom i tikvicama, kruh, voda

 

Petit keksi,             mlijeko

 

SRIJEDA Kruh, namaz od tune, čaj sa limunom  

Kruška

 

Kokošja juha sa pašticom, rižoto sa purećim mesom i povrćem, pohana tikvica, kruh, voda

 

Voćni jogurt, zobene pahuljice

 

 

ČETVRTAK Kruh, mortadela, kakao

 

 

 

Jabuka

Suho voće

 

Juneća juha, šugo od junetine, pašta fusili, parmezan, salata, kruh, voda

 

Petit keksi, mlijeko

 

PETAK Kruh, tvrdo kuhano jaje/jaslice fritaja, čaj  

Šljiva

Kokošja juha, pohane srdele, kuhani krumpir sa maslinovim uljem i peršinom/jaslice pire, salata,kruh, limunada

 

 

 

Miješano voće

U slučaju potrebe glavna kuharica zadržava pravo o izmjeni dnevnog jelovnika!

 

 

                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZDRAVSTVENE MJERE U NAŠEM VRTIĆU

Posted by on kol 20, 2020 in Kutak zadravlja | 0 comments

MJERE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE DJECE I HIGIJENE U VRTIĆU OBUHVAĆAJU:

PLANIRANJE ZADAĆE ZA UNAPREĐENJE USTROJSTVA NJEGE I SKRB ZA RAST I RAZVOJ DJECE USKLAĐENE SU PROGRAMOM ZDRAVSTVENE ZAŠTITE DJECE, HIGIJENE I PRAVILNE PREHRANE DJECE U DJEČJIM VRTIĆIMA ( N.N. BR. 105/02).

 1. Higijensko – epidemiološki nadzor nad osobljem i prostorima kontinuirano se provodi tijekom godine
 2. Upis u vrtić uvjetovan je liječničkom potvrdom o izvršenom sistematskom pregledu za novoupisanu djecu
 3. Provjera dokumentacije o cijepljenju djeteta protiv bolesti po programu obaveznog cijepljenja u RH
 4. Pobol djece je praćen prema priloženim liječničkim potvrdama, kontinuirano praćenje zdravstvenog stanja djece nakon izostanka iz vrtića zbog bolesti preko liječničkih ispričnica
 5. Prevencija oboljenja ostvaruje se pravilnom izmjenom ritma tijekom aktivnosti tijekom boravka, pravodobnom izolacijom bolesne djece, pravilnom higijenom prostorija, igračaka, sanitarija, te svakodnevnim boravkom na zraku
 6. Svakodnevno pranje zubi u vrtićkim skupinama , jednogodišnji preventivni pregled zubaru
 7. Redovita kontrola ZZJZ pitke vode u vrtiću te kontrola kroz mikrobiološku analizu briseva u kuhinji
 8. Jelovnici se redovito izrađuju prema preporukama ZZJZ prema normativima prehrane propisanim za vrtiće uz nadzor ZZJZ u ispravnosti hrane i jelovnika
 9. Posebnu pozornost se daje sanitarno – higijenskih mjera u održavanju prostora i opreme uz primjenu mjere HACCP sustava u vrtiću
 10. Tjelesni rast i razvoj djece praćen je od strane medicinske sestre provođenjem antropometrijskih mjerenja djece 2 x godišnje
 11. Provođenje zdravstvenog odgoja djece u cilju proširenja spoznaja i razvoj svijesti o higijeni i zdravlju

 

 

 

 

ZDRAVO DIJETE U VRTIĆU

Posted by on kol 20, 2020 in Kutak zadravlja | 0 comments

Očuvanje zdravlja i smanjivanje širenja različitih oboljenja među djecom u vrtiću osnovni je zadatak koji sa sobom nosi i provođenje preventivnih mjera u suradnji sa nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Zadaća vrtića je da prati rast i razvoj svakog djeteta. U to uključuje pravilnu prehranu, tjelesne aktivnosti i odmor, boravak na zraku, pravilno usvajanje i provođenje higijenskih navika.

Roditelji se često pitaju dali će dijete prilikom polaska u vrtić češće biti bolesno?

Dolaskom djeteta u vrtić, ono dolazi u kolektiv a kolektiv donosi sa sobom neke opasnosti kao što su pojačani doticaj sa virusima i bakterijama.

Ne postoji pravilo ali se može očekivati da djeca nemaju u potpunosti razvijen imuni sistem. Dodatno, stres prilagodbe narušava otpornost na bolesti.

Najčešće djeca predškolske dobi obolijevaju od bolesti gornjih dišnih putova. Te se bolesti prenose kapljičnim putem (kihanjem, kašljanjem, govorom). Česte su i bolesti probavnog trakta, uha, oka i zarazne bolesti.

Kako bi se spriječile najčešće bolesti u vrtiću bitno je prozračivanje prostorija u kojima djeca borave, redovito pranje i dezinfekcija prostorija i igračaka te redovito pravilno pranje ruku.

Pored svega navedeno bitno je da dijete  koje je bolesno  ne boravi u vrtiću.

Bolesno se dijete treba izdvojiti iz kolektiva . Bolesnom djetetu je potrebna posebna njega koja vrtić u tom trenutku  ne može pružiti.

Svako bolesno dijete koje dolazi u vrtić je izvor zaraze  za ostalu djecu koja su još zdrava.

Važno je da dijete ostane kod kuće do potpunog oporavka je preranim dolaskom djeteta u vrtić postoji mogućnost da se ponovo razboli.

  U slučaju da dijete ima gusti iscjedak iz nosa, kašlje, teško diše, povraća, ima proljev, ima osip po tijelu, povišenu temperaturu, uši u kosi, gliste u stolici, crvene, upaljene oči.

Dijete sa tim simptomima ne dovodite u vrtić nego kod liječnika, pedijatra. To je važno da bi bolesno dijete pravovremeno dobilo terapiju i da zaštitimo ostalu djecu koja su u kolektivu još zdrava i da liječnik ustanovi  dali dijete može boraviti u kolektivu.

Pri povratku djeteta u vrtić, nakon bolesti, roditelj je obavezan donijeti liječničku ispričnicu/potvrdu kako bi se potvrdilo da je dijete zdravo i da može boraviti u kolektivu.

Nadalje prema podacima na ispričnici dužni smo pratiti izostanke djece zbog zdravstvenih razloga i evidentirati ih u osobnu dokumentaciju djeteta i na kraju godine podatke o broju izostanka i razloge prezentirati u službenom izvješću u cilju kontrole epidemiološke situacije u vrtiću.

Suradnja između roditelja i odgojitelja i vrtića temelji se na povjerenju i dobroj komunikaciji  te je važna poveznica za skrb i zdravlje djece.

 

Zdravstvena voditeljica vrtića

Kristina Duniš