28/09/2020

Ušljivost glave

POSTUPAK LIJEČENJA

Uzročnik – Uš glave je mali insekt koji živi na glavi čovjeka i siše krv na koži vlasišta (češće iza ušiju i uz vrat), a svoja jajašca (gnjide) lijepi na vlasi. Uši su vrlo proždrljive, te sišu krv nekoliko puta dnevno. Prema gladovanju nisu otporne, pa bez hrane ugibaju za nekoliko dana. Uši nisu opasne, ne prenose druge bolesti i nisu znak loše higijene. Odrasla ženka tijekom svog života (oko 2 mjeseca) snese oko 200-300 jajašaca (gnjida). Iz jajašca (gnjide) uš se izlegne za oko 7-10 dana. Uši žive isključivo na čovjeku.

 

Znakovi ušljivosti su svrbež, crvenilo, ljuskice i druge promjene na koži glave. Pregledom kose i kože glave vide se puzajuće odrasle uši (veličine sjemenke sezama, oko 2-3 mm) te bjelkasto žućkaste gnjide (jajašca) zalijepljena za niti kose u blizini glave (velike oko 0,5 – 2,0 mm). Jaja se nekada zamijene za perut, razlika je što su jaja čvrsto zalijepljena za vlasi i teško ih je skinuti, a stisnute među noktima pucketaju.

 

Ušljivost se širi vrlo lako, premda su uši relativno spore životinje. Uši se javljaju kako u sredinama s niskim, tako i u sredinama s visokim standardom života. Naročito je izložena dječja populacija: u školama, vrtićima i drugim institucijama.

Širenje uši ide bilo direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, bilo preko kapa i šalova na vješalicama gdje uši prelaze s jedne na drugu, preko infestiranih češljeva i četki, uslijed naslanjanja glave na jastuke i tapecirane naslonjače koje je koristila zaražena osoba.

 

ODSTRANJIVANJE I SPREČAVANJE

  1. Inficiranu osobu treba po glavi i kosi tretirati sredstvom za ubijanje uši. To su različite vrste šampona, losiona ili praška protiv ušiju koji se prodaju u ljekarni, a sadrže dozvoljeni insekticid (npr. Permetrin). Ti preparati ubijaju samo odrasle uši, a jaja su otporna i prežive tretman, te se nakon 7-10 dana iz njih izlegu nove uši. Zato postupak treba ponoviti 7-10 dana nakon prvog tretmana. Važno je da u ISTOM DANU provedu liječenje SVI ČLANOVI OBITELJI sa znakovima ušljivosti. Prilikom korištenja tih preparata treba se strogo pridržavati uputa u vezi KOLIČINE sredstva koje se stavlja na glavu djeteta ili odrasloj osobi i VREMENA DJELOVANJA.

OPREZ! Zabranjeno je stavljati na glavu insekticidna sredstva protiv ušiju trudnicama, dojiljama, djeci mlađoj od 6 mjeseci i osobama alergičnim ili osjetljivim na takve insekticide.

 

  1. Nakon pranja važno je ukloniti sve gnjide (jaja) sa kose. Ovaj posao zahtjeva nešto vremena, ali je neobično važan za izlječenje. Kosu treba dobro iščešljati specijalnim finim češljem za skidanje uši. To se najlakše radi dok je kosa još vlažna, a pomaže ako se kosu ispere mješavinom vode i octa (50:50), maslinovim uljem ili regeneratorom za kosu. Gnjide se mogu skidati i tako da se vlasi sa gnjidama odrežu škaricama.

 

  1. Sve osobne stvari koje su bile u kontaktu sa glavom zaraženoga treba očistiti od gnjida (jaja). To se radi uobičajenim pranjem u toploj vodi sa sapunom sve odjeće, ručnika i posteljine. Isto tako sve četke i češljeve treba staviti u lonac sa jako toplom vodom i pustiti da stoje 10 minuta. Dobro je usisavačem očistiti tepihe, naslonjače, sjedala u autu i sve tapecirane dijelove namještaja koje je koristio zaraženi. To će spriječiti ponovno javljanje bolesti iz zaostalih gnjida (jaja).

 

Preporučamo započeti liječenje u slobodne dane (subota i nedjelja) kako bi svi članovi obitelji mogli u isto vrijeme obaviti pranje i češljanje (točka 1 i 2), te kako bi bilo dovoljno vremena da se obavi čišćenje stana i odjeće  (točka 3).

Obavezno sve pod točkom 1, 2 i 3 ponoviti za tjedan dana.

 

Izvor: Zavod za javno zdravstvo Istarske županije

 

Podijelite ovu objavu
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Još objava