20/08/2020

ZDRAVO DIJETE U VRTIĆU

Očuvanje zdravlja i smanjivanje širenja različitih oboljenja među djecom u vrtiću osnovni je zadatak koji sa sobom nosi i provođenje preventivnih mjera u suradnji sa nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Zadaća vrtića je da prati rast i razvoj svakog djeteta. U to uključuje pravilnu prehranu, tjelesne aktivnosti i odmor, boravak na zraku, pravilno usvajanje i provođenje higijenskih navika.

Roditelji se često pitaju dali će dijete prilikom polaska u vrtić češće biti bolesno?

Dolaskom djeteta u vrtić, ono dolazi u kolektiv a kolektiv donosi sa sobom neke opasnosti kao što su pojačani doticaj sa virusima i bakterijama.

Ne postoji pravilo ali se može očekivati da djeca nemaju u potpunosti razvijen imuni sistem. Dodatno, stres prilagodbe narušava otpornost na bolesti.

Najčešće djeca predškolske dobi obolijevaju od bolesti gornjih dišnih putova. Te se bolesti prenose kapljičnim putem (kihanjem, kašljanjem, govorom). Česte su i bolesti probavnog trakta, uha, oka i zarazne bolesti.

Kako bi se spriječile najčešće bolesti u vrtiću bitno je prozračivanje prostorija u kojima djeca borave, redovito pranje i dezinfekcija prostorija i igračaka te redovito pravilno pranje ruku.

Pored svega navedeno bitno je da dijete  koje je bolesno  ne boravi u vrtiću.

Bolesno se dijete treba izdvojiti iz kolektiva . Bolesnom djetetu je potrebna posebna njega koja vrtić u tom trenutku  ne može pružiti.

Svako bolesno dijete koje dolazi u vrtić je izvor zaraze  za ostalu djecu koja su još zdrava.

Važno je da dijete ostane kod kuće do potpunog oporavka je preranim dolaskom djeteta u vrtić postoji mogućnost da se ponovo razboli.

  U slučaju da dijete ima gusti iscjedak iz nosa, kašlje, teško diše, povraća, ima proljev, ima osip po tijelu, povišenu temperaturu, uši u kosi, gliste u stolici, crvene, upaljene oči.

Dijete sa tim simptomima ne dovodite u vrtić nego kod liječnika, pedijatra. To je važno da bi bolesno dijete pravovremeno dobilo terapiju i da zaštitimo ostalu djecu koja su u kolektivu još zdrava i da liječnik ustanovi  dali dijete može boraviti u kolektivu.

Pri povratku djeteta u vrtić, nakon bolesti, roditelj je obavezan donijeti liječničku ispričnicu/potvrdu kako bi se potvrdilo da je dijete zdravo i da može boraviti u kolektivu.

Nadalje prema podacima na ispričnici dužni smo pratiti izostanke djece zbog zdravstvenih razloga i evidentirati ih u osobnu dokumentaciju djeteta i na kraju godine podatke o broju izostanka i razloge prezentirati u službenom izvješću u cilju kontrole epidemiološke situacije u vrtiću.

Suradnja između roditelja i odgojitelja i vrtića temelji se na povjerenju i dobroj komunikaciji  te je važna poveznica za skrb i zdravlje djece.

 

Zdravstvena voditeljica vrtića

Kristina Duniš

 

 

 

Podijelite ovu objavu
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Još objava