06/03/2020

Nenasilno riješavanje sukoba

U svakodnevnom radu s djecom koristimo razne metode kako bi spriječili djecu da se sukobljavaju ili ako do sukoba dođe da to riješe bez nasilja. Sukob predstavlja važno iskustvo, djeca u sukobu odmjeravaju vlastite snage te procjenjuju sebe i druge, pokušavaju se izboriti za svoj položaj u krugu vršnjaka . Kroz  to iskustvo zadovoljavaju svoje potrebe i želje, u njih žele uvjeriti druge, pronalaze svoje mjesto u skupini, a istovremeno uče vidjeti tuđe stavove.

Djeca imaju veliki osjećaj za pravdu, to ih tjera da burno reagiraju. Važno im je pojasniti da postoje pravila te da neka ponašanja nisu prihvatljiva. Trebamo znati uspostaviti ravnotežu, djeca trebaju preuzeti odgovornost za nastalu situaciju na način da snose posljedice svog ponašanja.

Uloga odraslih u dječjim svađama:

  • postaviti granice, odrediti pravila skupine
  • dati prostor svakom djetetu da prepriča svoje viđenje situacije
  • dosta je ponekad samo pitanje… a što sad?…
  • automatski se smanjuju tenzije i djeca u većini slučajeva daju rješenje

Poučavati djecu prihvatljivom ponašanju  kroz svoje treninge promoviraju  i razni sportski klubovi, zbog toga i mnogočega drugog dobro je dijete (ovisno o dobi i interesu) upisati u neki sport. Tome u prilog u naš vrtić pozvali smo trenericu karate kluba Novigrad, Tamaru Lubiana da nam demonstrira jedan ogledni trening – i što reći – djeca oduševljena!

[foogallery id=”929″]

Podijelite ovu objavu
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Još objava