19/11/2021

Rezultati provedene ankete temom pješčanika u vrtićkom dvorištu

S obzirom na to da je na sjednici Upravnog vijeća DV Tičići održanoj  30.rujna 2021. predstavnica roditelja postavila upit o mogućnosti uklanjanja pješčanika iz dvorišta vrtića te iznijela prijedlog da se izradi anketa ili napiše peticija (transkript izvatka navedenog upita je u nastavku*), roditeljima je ponuđena online anonimna anketa.

U uvodnom dijelu ankete iznesen je stav struke prema kojem pješčanik u vrtićkom dvorištu ima svoju važnu i pedagoški opravdanu svrhu**, a namjera ankete je bila saznati mišljenje čim više roditelja na ovu temu i konačnu odluku razmatrati u kontekstu većinskog mišljenja.

Slijede rezultati ankete:

Na anketu je odgovorilo 105 roditelja, a udio odgovora s obzirom na odgojno obrazovnu skupinu je:

Leptirići 5 roditelja

Ribice 10 roditelja

Ježići 12 roditelja

Sovice 7 roditelja

Žabice 14 roditelja

Bubamare 23 roditelja

Pčelice 19 roditelja

Zečići 15 roditelja

Na upit da označe odgovor s kojim se osobno slažu roditelji su odgovarali na sljedeći način:

75 roditelja (71,4%):

„Smatram da je pješčanik u vrtićkom dvorištu važan i ne želim da pješčanik bude uklonjen, no želim da se uvijek pokriva primjerenim pokrovom kada se ne koristi.“

20 roditelja (19%):

„Smatram da je pješčanik u vrtićkom dvorištu potreban i želim da ostane bez obzira na to je li pokriven ili nije.“

10 roditelja (9,5%):

„Smatram da pješčanik u vrtićkom dvorištu donosi više štete nego koristi i želim da se potpuno ukloni bez obzira na pokrov.“

Roditelji su dobili mogućnost da, ukoliko žele, ostave dodatni komentar. Prikupljene komentare prenosimo u cijelosti:

-Ako je moguće zamijeniti ga drugim pomagalima za djecu koja također koji razvija iste ili slične vještine kao i igra u pješčaniku!

-Razumijem brigu roditelja pješčanik im je zabavan u igri i može se pokriti kada oni završe sa igrom .

-Pješčanik već ima svoj pokrov, koji nije bio jeftin, a često se nažalost ne koristi.

-Svašta

-Vrtić ima puno većih problema od pjesčanika, neka se pokrije i ostane gdje je

-Mislim da potpuno uklanjanje nije potrebno već samo više brige o njegovom održavanju/ čuvanju

-Svašta! Imunitet se ne stječe pod staklenim zvonom! A mačke inace ne se*u i ne pi**ju po travi ??? Najbolje da dvorište cijelo izbetoniramo…..ne vjerujem šta čitam…. Samo se pitam gdje su ti “dezinficirani” roditelji odrasli?! Gdje i cime su se igrali? Kakvo je to djetinjstvo onda bilo kad se boje malo ka*ice…. Pustite djecu da budu djeca!

– Smatram da se taj pijesak može eventualno održavati na način da se mijenja…

-Oni koji ne žele da se djeca igraju u pješčaniku neka ih ne puštaju a drugo djecu pustite da budu djeca

– Pustimo djecu da budu djeca

-Sve generacije su prošle pješčaniku. Nije u redu i s kojim pravom bi ovo uskratili našoj djeci zbog par frustriranih roditelja

-Smatram da je pješčanik u vrticu iznimno važan i nikako ne bih htjela da se ukloni. Pokrov priliko ne korištenja je možda i dobra ideja, ali ukoliko nije moguće to rješenje, svakako smatram da bi trebao ostati. Mislim da djeca idu i u druge parkove s pješčanicima, na plaze i slično i to se ne može izbjeći, nepotrebno je da žive u sterilnom okruženju. Važnost i uloga pješčanika svakako su važniji.

-Ja apeliram na roditelje da svi doniramo po koju kunu koliko tko može pa da natkrijemo cijelo dvorište jer ipak previše galeba leti iznad koji vole da ka*aju a da ne pričam o onim malim crnim pticama (KOS) ili kako se već zovu u vrijeme berbe grožđa i maslina, safety first✌peace

-Smatram da pješčanici trebaju ostati zbog svega onog što ste naveli u obrazloženju. Zbog zdravlja djece nužno je da se pješčanici adekvatno zaštite. Trebalo bi zamijeniti i staviti čisti pijesak, te naći drugi način za njihovo pokrivanje. Ovi drveni tavaloni su teški i nezgrapni da bi se tete uz brigu o djeci i s time bavile. Možda neka cerada koja se lako skida i stavlja.

-Čula sam da postoji sredstvo koje se pomiješa s pijeskom i to odbija mačke.

-Smatram da bi uklanjanje pješčanika vise štetilo djeci nego koristilo ,a ja osobno sam sretna kada mi dijete dođe prljavo kući jer onda znam da ima djetinjstvo kako treba i biti .

*„Usmenim putem dobila sam od više roditelja vrtićkih grupa jedan prijedlog što se tiče pješčanika. Uhvatilo se nekoliko puta (dvaput) da mačka obavlja nuždu u tom pijesku, roditelji su to snimili i žale se da pijesak bude u pelenama, kosi… da smeta djeci koja su astmatičari, alergičari. Da se razmotri prijedlog da se taj pijesak pokrije ili makne iz dvorišta vrtića jer smatraju da zbog tih mačaka mogu puno bolesti prenijeti na djecu, od glista i dr.

Da se razmotri da se umjesto pijeska stavi ravna površina ili da se pokrije da se djeca ne igraju u tom.

Roditelji su spremni da se pismenim putem izradi neka anketa ili napiše peticija.”      

 

**„Tamo gdje odrasli ljudi često vide samo zabavu i užitak djeteta uvijek se nalazi neki oblik učenja. Najdublje učenje u ranoj i predškolskoj dobi događa kroz spontanu i usredotočenu igru- poput one u pješčaniku.

Igra u pješčaniku nije samo zabavna. Dok dijete izrađuje „torticu“ od blata za sebe, prijatelja i odgajateljicu- razvija koncept količine i broja; dok presipava i pretače iz posuda različitih oblika i zapremina- savladava matematičke i fizikalne koncepte (konzerviranja mase, volumena, težine), dok istražuje svojstva pijeska i vode i njihovo ponašanje u različitim omjerima- eksperimentira, istražuje, otkriva i  spontano primjenjuje znanstvene koncepte; dok kroz igru surađuje, dogovara se i pregovara s drugom djecom- razvija socio- emocionalne vještine, proširuje rječnik i repertoar ponašanja, zaključuje o odnosima među predmetima, spoznaje značenje brojnih izraza i koristi ih ( manje- veće, teže- lakše, visoko- nisko, udubljeno- ispupčeno, puno- prazno…), dok kopa, podiže teret ili ga gura razvija koordinaciju ruka- oko,  tjelesnu svjesnost, krupnu motoriku i pokrete velikih grupa mišića (ruke, noge, leđa, trup).

Uz sve navedeno (i još mnogo toga za što nemamo mjesta) dijete se jako zabavlja i istinski uživa. „

Podijelite ovu objavu
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Još objava