06/05/2019

Rastimo zajedno

PROGRAM RADIONICA ZA DJECU „RASTIMO ZAJEDNO“ Danas znamo:• da su prve godine života osobito važne za razvoj svakog ljudskog bića. Tada se postavljaju temelji cjelokupnog razvoja i životnih mogućnosti i prilika.• da su u prvim godinama djetetova života roditelji osobito važni. Oni su ti koji zadovoljavaju temeljne potrebe djeteta, pružaju emocionalnu toplinu i usmjeravaju djetetovo učenje i razvoj.

PROGRAM RADIONICA ZA DJECU „RASTIMO ZAJEDNO“

Danas znamo:
• da su prve godine života osobito važne za razvoj svakog ljudskog bića. Tada se postavljaju temelji cjelokupnog razvoja i životnih mogućnosti i prilika.
• da su u prvim godinama djetetova života roditelji osobito važni. Oni su ti koji zadovoljavaju temeljne potrebe djeteta, pružaju emocionalnu toplinu i usmjeravaju djetetovo učenje i razvoj.
• da roditelji imaju pravo na podršku u ispunjavanju svojih roditeljskih odgovornosti.
U današnje vrijeme kada se susreću s mnoštvom poruka o poželjnom načinu podizanja djece, roditelji često imaju pitanja i nedoumice, npr: Postupam li dobro? Što mojem djetetu zaista treba? Činim li dovoljno? Kako raditi ono što je najbolje za dijete, a pri tome ne zanemariti sebe? Roditelj najbolje poznaje svoje dijete i sebe, ali iskustva stručnjaka i drugih roditelja često su dobrodošla.
Nitko ne zna sam sve odgovore na sva pitanja!
Kao dio šireg programa UNICEF-a za podršku roditeljstvu „Prve tri su najvažnije!“ stvoren je Program radionica za roditelje „Rastimo zajedno“ koje se od 2008. godine provode s roditeljima najmlađe djece širom Hrvatske.
Radionice za roditelje „Rastimo zajedno“ omogućuju protok novih informacija, znanja, vještina i podrške roditeljima te promiču rast i razvoj i roditelja i djeteta.
Na radionicama roditelji s voditeljicama i s drugim roditeljima razmjenjuju ideje o načinima na koje žive svoje roditeljstvo, upoznaju bolje sebe kao roditelja, uviđaju načine na koje se odnose prema svom djetetu te doznaju i za druge moguće načine.
Također se upoznaju sa znanstvenim stajalištima o pozitivnoj interakciji roditelja i djeteta, kao i o roditeljstvu na dobrobit djeteta (i roditelja). Uz to, preispituju se vrijednosti u podlozi vlastitog roditeljstva, uči o potrebama djece i roditelja i načinima njihovog zadovoljavanja, vježbaju komunikacijske vještine i odgovara na druga pitanja za koja roditelji izraze interes.

<strong>TEME RADIONICA</strong>
Program radionica za roditelje „Rastimo zajedno“ podijeljen je u 11 širih tema, 11 radionica:
1. Roditelji 21. Stoljeća
2. Četiri stupa roditeljstva
3. Roditeljski ciljevi i psihološke potrebe djeteta
4. Sva naša djeca i kako ih volimo
5. Slušanje – važna vještina roditeljstva
6. Kako dijete uči o svijetu oko sebe
7. Granice: zašto i kako?
8. Kreiramo i biramo rješenja
9. Roditeljske odgovornosti i još neka pitanja
10. Biti roditelj: utjecaji i izbori
11. Završetak i novi početak

Svaki roditelj dobiva na radionicama mapu s pisanim prilozima i stručnim tekstovima. Po završetku radionica roditelji se mogu nastaviti družiti u Klubu „Rastimo zajedno“.

<strong>METODE RADA U RADIONICAMA</strong>
– Predavanjima i vježbama stječu se znanja i vještine koje roditeljima koriste u odnosu s djetetom.
– Razgovorom se izmjenjuju iskustva o rješavanju problema s djetetom.
– Druženjem se postaje sigurniji, samopouzdaniji, zadovoljniji.

<strong>„RASTIMO ZAJEDNO“ U NOVIGRADU</strong>
Program radionica za roditelje „Rastimo zajedno“ provodi se u našem vrtiću četvrtu godinu. Radionice vode Mirjana Vidaković, odgajateljica, i Valentina Mladinov, stručna suradnica-psihologinja.
Program se održava u popodnevnim satima, jednom tjedno, u prostorijama vrtića.

<strong>Kome su radionice namijenjene?</strong>
• Svim roditeljima koji imaju djecu do 4 godine starosti s područja Grada Novigrada, neovisno o tome je li dijete upisano u našu ili neku drugu ustanovu ili uopće nije polaznik predškolske ustanove
• Svim ostalim zainteresiranim roditeljima/skrbnicima
<strong>
Kako se možete prijaviti?</strong>
• Telefonom (757 117) radnim danom od 08:00 do 15:00 sati
• Elektroničkom poštom dv-ticici@pu.t-com.hr
ROK ZA PRIJAVE JE 20.09.2015.

<strong>VAŽNO:</strong>
• Prva radionica održat će se u zadnjem tjednu rujna, a o točnom terminu održavanja bit ćete obaviješteni naknadno.
• Sudjelovanje na radionicama je besplatno
• Ukoliko je osnovna prepreka za Vaš nedolazak na radionice to što Vam nema tko pričuvati dijete, molimo to naglasite kod prijave. Ukoliko bude dovoljan broj zainteresiranih roditelja, vrtić će osigurati čuvanje djece za vrijeme trajanja radionica.

Veselimo se zajedničkom druženju i odrastanju :o)

Podijelite ovu objavu
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Još objava