23/12/2020

Aktivnosti i igre u mjesecu knjige i knjižnice, pod nazivom „Razlistaj se“

Od 15. 10. do 15. 11. 2020. obilježavao se mjesec hrvatske knjige i knjižnice pod nazivom „Razlistaj se“. I naši pričoljupci, bajkoljupci, moreljupci, šumoljupci,…vole zvuk listanja knjiga i svijet priča. Zbog toga smo u našem vrtiću osmislile prostor za našu „Malu vrtićku knjižnicu Tičići“. Tu su se smjestile sve knjige i slikovnice prigodne za uzrast i interes sve naše vrtićke djece i oni naslovi koji nas pozivaju na pustolovine, maštanja, otkrivanja, istraživanja,… U suradnji sa Gradskom knjižnicom Novigrad, na našim policama našli su se i novi naslovi dječjih priča po njihovoj preporuci koje su se svaka dva tjedna izmjenjivale. Kao i u „Velikoj knjižnici“ i u našoj „maloj“ za posudbu knjiga imali smo grupne članske iskaznice, a za „knjižničare“ „akreditacije“.
Posuđene knjige „knjižničarke“ su upisivale, pečatirale, bilježile,… (fotografije 1, 2, 3 i 4). U našoj „Maloj vrtićkoj knjižnici“ djeca su s puno ljubavi i znatiželje svakodnevno prelistavali slikovnice, a najzanimljivije posuđivali i sa svojim odgajateljicama čitali, pripovijedali. Po skupinama je ponuđena i tema za likovnu aktivnost – „Ukrasi svoj Bookmarker“. Za tu priliku izrađeni su „bookmarkeri“ sa poučnom porukom o knjigama za svako dijete, koji su mogli ukrasiti po svojoj zamisli. Riječ po riječ = priča. List po list = knjiga. Kroz ideju pričam ti priču nastala je naša zajednička putujuća priča. Krenula je iz odgojne skupine Bubamare zamišljena priča „O jelenu i žabi“. Svi zapleti, raspleti i sve što jedna priča ima, zamislila su i ostvarila i djeca iz odgojnih skupina Zečići i Pčelica. Zajednička priča naše djece iz navedenih skupina, objedinjena je i uvezena u jednu zajedničku slikovnicu. Ta slikovnica je svakodnevno bila dostupna roditeljima i djeci na listanje, čitanje, uživanje u priči ispred odgojnih skupina.

Što o tome KAKO NASTAJE PRIČA znaju i razmišljaju naši vrtićarci:

Skupina Bubamare – Kako nastaje priča?
– Lijepo i sretno. Lijepo se nasmijala i to je priča o princezi.
– Priča ima slova i riječi da netko može pričati priču, da zna o čemu se radi. Možda i po slikama možemo znati o čemu se radi. E, jako bitno slike! Ne bilo koja slova, ovisi koja je zemlja. Ja više ne znam, ono što sam rekao – sam rekao (fotografije 5, 6 i 7).

Skupina Zečići – Razgovor o piscu, ilustratoru i knjigama:
– Pisac piše priču koju on ima u glavi, kad misliš onda izmisliš.
– Pisac piše i izmišlja, onda zapiše i gotovo. Može biti sretna priča i tužna ako je onaj koji piše tužan, ili može biti ljuta.
– Ja ne znam pisati, samo govorim priču.
– Svi znamo mislit ali ne znamo pisati.
– Slikovnice nacrtaju ilustratori. Oni se moraju dogovoriti sa piscima što žele da im nacrtaju.
– Kad smo radili mi slikovnicu, mi smo izmislili i nacrtali a teta je pisala.
– Postoje knjige od papira, kartona, a gumene i od krpe za male bebe.
– Postoje različite knjige: za školu, za velike, najljepše knjige za malene (zato jer imaju najljepše i smiješne slike).
– Knjige za odrasle su dosadne jer nemaju slika, rijetko imaju sličice.
– Knjige pišu Albert Anštajn i Nikola Tesla (fotografije 8, 9, 10 i 11).

Skupina Pčelice – Kako nastaje knjiga ili slikovnica:
– Moramo prvo smisliti plan kako da napravimo priču
– Moramo zalijepit papire ljepilom da nastane knjiga
– U mozgu moramo izmisliti priču
– Počinjemo pisati i crtati
– Na kraju je čitamo
– Od priča nastaju i lutkice na štapu sa kojima napravimo predstavu (fotografije 12, 13 i 14).

Krajem mjeseca knjige djeca vrtićkih skupina posjetila su i Gradsku knjižnicu Novigrad po utvrđenom rasporedu. Knjižničarka je djeci ispripovjedala nekoliko kraćih priča i svojim maštovitim pristupom pojačala doživljaj priča i interes za knjigu i knjižnicu (fotografije 15 i 16).

Odgajateljice Mirjana Vidaković i Kristina Šverko

[foogallery id=”1410″]

Podijelite ovu objavu
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Još objava