04/11/2019

Posadi drvo, ne budi panj

posadi_drvo_ne_budi_panj_i

Tičići vole i poštuju prirodu- to pokazuju kroz mnoštvo aktivnosti unutar i izvan vrtića. Bilo je stoga posve prirodno priključiti se hvalevrijednoj akciji kolektivne sadnje stabala građanske inicijative POSADI DRVO, NE BUDI PANJ koja se na razini cijele Hrvatske događala od 25. do 27. listopada 2019.

Mi smo odabrali petak, 25. listopada za akciju na dva fronta: točno u 10 i 30 Bubamare, Pčelice i Zečići sa svojim su se vrtlarskim alatom otputili do obližnjeg dječjeg igrališta u Ulici Josipa Broza Tita. Tamo je u zelenom pojasu igrališta i uz malo dragocjene pomoći djelatnica Neapolisa i odgajateljica svaka skupina ponosno posadila svoju sadnicu hrasta crnike.

U isto su vrijeme njihovi nešto mlađi prijatelji Leptirići (i ništa manje vješti vrtlari!) svoju sadnicu hrasta crnike posadili u vrtićkom dvorištu.

Znalci i poznavatelji biljnog svijeta pomogli su nam dobro zaliti i nahraniti zemlju kako bi se mladica primila, a prišapnuli su nam kako ih sada do proljeća ne treba zalijevati, pa ćemo ih samo posjećivati tijekom svojih šetnji.

Posebna zahvala ide našim prijateljima iz Hrvatskih šuma- Rasadniku Frančeskija. Zahvaljujemo im ponajprije na donaciji sadnica hrasta crnike koje smo posadili, ali i na njihovim dragocjenim savjetima i nepresušnoj susretljivosti koja je omogućila da se s lakoćom uključimo u ovu akciju.

Naš je grad tako dobio još četiri mlada stabla- sada su malena i nježna i pripremljeni drveni okvir čuvat će ih od vjetra. Jednom će narasti i postati visoka, bogatih krošnji i u njihovom će hladu i šuštanju lišća uživati buduće generacije.

Stabla su važna iz mnogo razloga: osim što su jako lijepa ona nas štite od ljetnih žega, pomažu da se prometna buka manje čuje, proizvode svježi zrak koji udišemo (kisik!), a u njihovim krošnjama i podnožju male životinje nalaze svoj zaklon i dom.
Naši mali vrtlari sve to dobro znaju- zato su ih i sadili s toliko ponosa i veselja.

Podijelite ovu objavu
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Još objava