02/04/2021

Zečići u projektu “Domaće od malih nogu”

zecici_projekt_domace_od_malih_nogu_i

Skupina Zečići ove se godine uključila u projekt LAG- Sjeverna Istra „Domaće od malih nogu“. Navedeni projekt pod pokroviteljstvom Istarske županije promovira zdravu prehranu temeljenu na svježim, sezonskim poljoprivrednim proizvodima iz lokalnog uzgoja i suradnju s lokalnim OPG-ima- temu koja je našim Zečićima prilično bliska.
Što su to zdrave namirnice, a što dobre prehrambene navike? Rekli su, a više nego rekli- pokazali su Zečići svojim djelima. Jesenas su sami osmislili povišenu gredicu- „vrt“, kako ga zovu. U tom vrtu su uzgojili tikvicu, paradajz, celer, kelj, čak i malo cvijeća- treba i vrijednim oprašivačima zdrave hrane!

Posijali su matovilac i salatu. Zalijevali su, plijevili, kopali, uredili ogradu. Kada su prve biljke narasle odlučili su sami sebi pripremiti salatu za „pravi ručak“. U kuhinji su kuharice skuhale krumpir, a Zečići su očistili i oprali salatu, narezali je i začinili pravim domaćim maslinovim uljem od maslina koje rastu i ubrane su u našem dvorištu.
Uživali su u pripremi hrane, a potom je slijedio objed i istraživanje okusa… evo nekih komentara djece temom spravljene salate:

 Salata je bila od djece napravljena, samo nismo znali koliko ulja, pa je bila previše gorka, ulje je dobro sa kruhom…
– Malo je prekisela, stavili smo previše octa.
– Nama je dobra, matovilac je bio najbolji iz vrta onaj naš.
– Bila mi je gorka salata, ali je moram naučiti jesti jer je zdrava.
– Ja ju volim jer ću ić u školu, pa moraš znati sve.
– Za salatu moraš imati ulje, krumpir, sol, ocat, luk i matovilac i rukolu ako hoćeš da te malo peče i onda jedeš.

Osim zdrave salate spravljala se i ukusna maneštra od povrća! Zečići su ubrali zrele plodove uzgojene u njihovom vrtu, dodali tome različito povrće koje su donijeli roditelji; sve su pomno oprali, nasjeckali, a u kuhinji su od toga kuharice pripremile finu, zdravu maneštru u kojoj su za vrijeme ručka uživala djeca svih skupina!
I nije ovdje kraj! Zečići su pokazali kako znaju umijesiti pravu domaću tjesteninu: ovaj put su iz njihove kuharske radionice izašle lazanje, makaruni (pljukanci), fidelini za juhu. Vodilo se računa i o prijateljima koji ne smiju konzumirati jaja, pa se dio tijesta umijesio bez te namirnice.

Trebamo li uopće govoriti- ponovo smo uz malo suradnje s našim vrtićkim kuharicama objedovali zdravo, domaće, ukusno i- što je posebno važno- naših vrijednih ruku djelo.
A takav ručak uvijek je posebnog okusa i donosi neizmjerno veselje!

https://drive.google.com/file/d/1XpDllv5iZqVAe57KPGGj1KU1t8tuhHdV/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/12tqYNTs1DTWztY900gG05wmpM0g9U7yy/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1EZCU-9agebGPlf2TVyTwQlbf9WwzzdOU/view?usp=sharing

Podijelite ovu objavu
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Još objava